Project /
Foi
Foi is het eerste deel van het drieluik van Sidi Larbi Cherkaoui’s toekomstige gezelschap Eastman en draait om de simpele vraag: waar geloof jij in? Tegen de achtergrond van een driehoekig post 9-11 decor, ontworpen door Rufus Didwiszus, worden vreemde personages wakker. Ze realiseren zich dat ze een ramp overleefden en proberen een uitweg te vinden uit deze plaats zonder uitgang. Ze worden omringd door ongrijpbare engelachtig dansende wezens, die de gebaren en acties van de kleurrijke acteurs manipuleren, soms teder, soms met kwade bedoelingen. Elke keer als ze denken dat ze veilig zijn, worden ze getroffen door een andere ramp, gaande van een aardbeving over een gaslek tot een slachtpartij met een hamer. Maar elke keer overleven de babbelzieke personages, alsof er iets nog niet voltooid was, alsof hun lot onvervuld was. Het drama wordt ondersteund door de 14de-eeuwse ars nova composities, die live worden gebracht door de zangers en muzikanten van Capilla Flamenca.
Foi ging in première op 18 maart 2003, de dag dat de VS Irak bombardeerde. Het nieuws, politieke kwesties en al zijn verschrikkingen maken deel uit van deze donkere, maar grappige voorstelling. Foi toerde met succes over de hele wereld gedurende 2 jaar.
Jaren later vond Foi nog steeds weerklank in onze complexe sociaal-politieke realiteit. In 2010 werd de voorstelling hernomen op vraag van het publiek. Foi brengt 18 artiesten, zangers, dansers en muzikanten samen in een in traditionele stijl opgezette middeleeuwse / hedendaagse opera. In samenwerking met het ensemble Capilla Flamenca en Christine Leboutte, voert de choreografie stukken scholastieke muziek uit de veertiende eeuw op, geschreven scores en liederen uit de orale traditie. De verbinding met geloof en mythe is eenvoudig te maken: wat heb je geleerd van je ouders, wat heb je mensen horen vertellen, wat heb je gelezen? Wat wil je nog geloven? Waarom geloof je nog? Wat wil je dat overgeleverd of doorgegeven wordt? Ben je hiervan overtuigd? Dat zijn de uitgangspunten van Foi.